logo

mensenvoorzaken

The legal 500 Image3 Image5 Chambers Europe Image4
Zwartbol actueel
< Terug naar overzicht

28-11-2016

De (handhaving van de) WDBA is opgeschort, en nu?



De (handhaving van de) WDBA is opgeschort, en nu?

Op 1 mei 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (WDBA) in werking getreden. Met deze wet werd de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft. Om vanaf deze datum te voorkomen dat een relatie met een opdrachtnemer/ZZP-er door de belastingdienst zou worden gezien als een fictieve dienstbetrekking (waardoor er loonbelasting en sociale premies moeten worden afgedragen, dient men vanaf 1 mei 2016 gebruik te maken van een door de belastingdienst goedgekeurde overeenkomst of een door de belastingdienst ontworpen modelovereenkomst.

Voor veel sectoren bestaat inmiddels een dergelijke modelovereenkomst. Deze standaard overeenkomsten zijn via de website van de Belastingdienst verkrijgbaar. Wanneer er exact gewerkt wordt volgens de overeenkomst ontstaat er geen fictieve dienstbetrekking tussen inlener en ingeleende (ZZP-er).

In de praktijk leverde de wet veel onzekerheden op en als gevolg daarvan gaven veel bedrijven aan in de toekomst niet langer meer ZZP-ers te gaan inhuren en bestaande contracten te gaan beëindigen. Naar aan-leiding hiervan, en de geuite kritiek in het recente rapport van de Commissie Boot (die de modelovereen-komsten heeft beoordeeld) heeft staatssecretaris Eric Wiebes bekend gemaakt dat de handhaving van de Wet DBA tot januari 2018 wordt opgeschort. Dit betekent dat de Belastingdienst zzp’ers volgend jaar niet gaat controleren op de naleving van de wet.

Het kabinet zal in de periode tot 2018 met name gaan bekijken hoe de begrippen ‘gezag’ en ‘vrije vervanging’ kunnen worden aangepast aan de huidige tijd. Een nieuw kabinet moet de wet zodanig aanpassen dat bona fide zelfstandigen en hun opdrachtgevers niets te vrezen hebben van de Belastingdienst.

Wat betekent dit op dit moment voor de praktijk?

- De WDBA is niet afgeschaft en nog steeds gewoon van kracht;
- Er moet dan ook nog steeds gebruik gemaakt worden van door de belastingdienst goedgekeurde (mo-del)overeenkomst;
- De transitieperiode waarin de belastingdienst niet actief de naleving van de wet zal controleren, en die tot 1 mei 2017 zou duren, is verlengd tot voorlopig 1 januari 2018;
- Er worden in principe geen repressieve maatregelen getroffen tot 1 januari 2018;
- Kwaadwillenden - zij die opzettelijk en bewust een situatie van schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan - kunnen met ingang van 1 mei 2017 wél naheffingen en/of boetes verwachten.

Of dit uitstel zal leiden tot afstel van de Wet DBA zal moeten worden afgewacht. Dat zal ook afhangen van de uitkomst van de Tweede Kamer verkiezingen in 2017.


< Terug naar overzicht